Inwerkingtreding Van 'Het Nieuwe Ondernemingsrecht' - Advocaat Ondernemingsrecht Hasselt - driesadvocaten.be +32 14 944 801 thumbnail

Inwerkingtreding Van 'Het Nieuwe Ondernemingsrecht' - Advocaat Ondernemingsrecht Hasselt - driesadvocaten.be +32 14 944 801

Published Jun 08, 23
7 min read

Iedereen Onderneming: Wat Met Vennootschapsbestuurders? - Advocaat Ondernemingsrecht Turnhout - driesadvocaten.be +32 14 944 801

Dries Advocaten - Advocatenkantoor Antwerpen

Schotensesteenweg 399, 2100 Antwerpen
0479 87 09 22
Advocaat Ondernemingsrecht

De term 'organisatie zonder rechtspersoonlijkheid' wordt gebruikt om ook andere organisaties zonder rechtspersoonlijkheid die onder een buitenlandse vorm actief deelnemen aan het rechtsverkeer onder het ondernemingsbegrip te laten vallen. De rechtbank van koophandel wordt vervangen door de 'Ondernemingsrechtbank'. De Ondernemingsrechtbank is bevoegd voor iedereen die valt onder het nieuwe ondernemingsbegrip, tenzij : In geschillen met een ondernemer-natuurlijke persoon die betrekking hebben op handelingen die kennelijk vreemd zijn aan de onderneming.

Het een geschil betreft dat valt onder de bijzondere bevoegdheid van een ander rechtscollege. Het nieuwe en ruimere ondernemingsbegrip zal tot gevolg hebben dat meer ondernemers in aanmerking zullen komen om benoemd te worden als handelsrechter. Dit is het gevolg van de afschaffing van het begrip 'handelaar'. In de aannemingswereld is het gebruikelijk dat een tijdelijke vereniging wordt gevormd om gezamenlijk contracten af te sluiten met een bouwheer.

Indien dat zou gebeuren, zal men voor de oprichting van zulk een tijdelijke vennootschap beroep kunnen doen op de maatschapsvorm. Niets belet vennoten een maatschap met een commercieel doel op te richten voor een bepaalde duur of voor een bepaald aflopend project. Een tijdelijke handelsvennootschap, en nu de tijdelijke vennootschap, is eigenlijk in se een maatschap van beperkte duur.

Praktisch Ondernemings- Recht - Advocaat Ondernemingsrecht Hasselt - driesadvocaten.be +32 14 944 801

Afwijken van deze hoofdelijke aansprakelijkheid is mogelijk door daartoe een uitdrukkelijk beding te voorzien in een contract met derden. Het is dus uiterst belangrijk om in zulk beding te voorzien telkens een contract met derden wordt afgesloten. Het Wetboek van Koophandel zal meer en meer ontmanteld worden om ten slotte helemaal te verdwijnen.

Zoals u hebt kunnen lezen, is de wetgeving met betrekking tot ondernemingen aanzienlijk gewijzigd. Enerzijds is dit positief omdat het recht beter aansluit bij de ondernemingsvoering van deze tijd. Anderzijds moeten ondernemers bijzonder waakzaam blijven en ervoor zorgen dat ze in regel zijn met de nieuwe wetgeving. Daarom is het verstandig om overeenkomsten te laten nakijken om te zien of zij geen nadelige gevolgen met zich meebrengen.

), patrimoniumvennootschappen, landbouwvennootschappen enz. Deze bedrijven zijn nu ten volle ondernemingen geworden, vallen onder het ondernemingsrecht en kunnen voortaan ook failliet verklaard worden. Tot nu toe was dit laatste niet mogelijk. Zij moeten de woorden 'burgerlijke vennootschap met handelsvorm' in hun statuten schrappen. Deze statutenwijziging is weliswaar pas nodig wanneer een andere wijziging zich opdringt.

Wet Van 15/04/2018 Houdende Hervorming Van Het Ondernemingsrecht - Advocaat Ondernemingsrecht Turnhout - driesadvocaten.be +32 14 944 801

Ook alle stukken die uitgaan van de voorheen burgerlijke vennootschap moeten aangepast worden. We denken daarbij aan bestelorders en facturen, brieven, aankondigingen en akten. En vergeet ook uw website niet na te kijken.

Tip:Voldoe jij als ondernemers aan de AVG-wet? Doe bij ons de gratis AVG-check en ontdek of jouw onderneming over alle benodigde documenten beschikt. De AVG-check biedt jou advies op maat. Indien je niet over de juiste documenten beschikt kun je deze vervolgens in onze vervolgmodule tegen een scherp tarief opstellen.

Daarnaast is het ondernemingsrecht onderdeel van het privaatrecht. Maar wat voor zaken vallen er nou eigenlijk onder dit ondernemingsrecht? Hierbij kun je denken aan: vergunningen opstellen van contracten en algemene voorwaarden franchising bestuursaansprakelijkheid huurrecht fiscaal recht incassozaken geschillen tussen rechtspersonen verbruikersrecht onroerend goed aansprakelijkheid mededingingsrecht zekerhedenrecht beslag- en executierecht effectenrecht en bankrecht overnames en fusies Er zijn nog tal van andere zaken die onder het ondernemingsrecht vallen, maar dit zijn de meest voorkomende zaken..

Ondernemingsrecht - Advocatuur En Letselschade - Advocaat Ondernemingsrecht Antwerpen - driesadvocaten.be +32 14 944 801

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met onder meer deze aspecten van het ondernemingsrecht in Nederland: oprichting en beëindiging van een onderneming; interne rol bij de onderneming; statuten en reglementen bevoegdheden arbeidsrechtelijke aspecten handelen met externe partijen; oplossen van conflicten: Verderop in dit artikel vertellen wij hoe wij u kunnen assisteren bij bovenstaande aspecten van het ondernemingsrecht.

Als u internationaal opereert, krijgt u te maken met internationale aspecten van het ondernemingsrecht. Wieringa Advocaten heeft ruime ervaring in het ondernemersrecht en het adviseren over internationale samenwerkingsvormen. Advocaat Ondernemingsrecht. Ons kantoor is in Amsterdam gevestigd, maar wij werken nauw samen met uitstekende advocaten voor ondernemers van advocatenkantoren over de hele wereld.



Oprichting en beëindiging van een onderneming, Ondernemingen kunnen op tal van manieren juridisch worden vormgegeven. De meest voorkomende vormen zijn de eenmanszaak en de besloten vennootschap (B.V.). Maar ook naamloze vennootschappen (N.V.), vennootschappen onder firma (v. o.f.), commanditaire vennootschappen (c. v.), maatschappen, stichtingen en verenigingen vragen allen een eigen aanpak.

Dit Zijn De Verschillende Rechtsgebieden In Het Notariaat - Advocaat Ondernemingsrecht Turnhout - driesadvocaten.be +32 14 944 801

Wij helpen u bij de oprichting of het opstellen van een vennootschapscontract. Ook kan een advocaat bedrijfsrecht u bijstaan bij de ontbinding of verkoop van uw onderneming en bij een (dreigend) faillissement. Uw interne rol bij de onderneming, Uw rol bij de onderneming bepaalt uw rechten en plichten. Het ondernemingsrecht in Nederland kent regelgeving voor de verschillende betrokkenen bij de onderneming.



Daarover kunnen onze ondernemingsrecht advocaten u adviseren. Wij adviseren u ook als u problemen ondervindt in de relatie tot andere bij de vennootschap betrokken partijen. Handelen met externe partijen, Een onderneming is geen op zichzelf staande entiteit. Vaak is de onderneming juist opgericht om te handelen met externe partijen. Het aangaan van koopovereenkomsten, het verrichten van diensten of het aangaan van andere contracten vormt de kern van de onderneming.

Neemt u gerust contact op met een ondernemingsrecht advocaat als u vragen heeft over afspraken die u maakt met externe partijen. Oplossen van conflicten, Het ondernemingsrecht biedt ook uitkomst als er geschillen ontstaan binnen de onderneming of met externe partijen. Soms is het voeren van een procedure noodzakelijk om uw recht te halen.

Intellectueel Eigendom - Advocaat Ondernemingsrecht Hasselt - driesadvocaten.be +32 14 944 801

Ons team van ondernemingsrecht advocaten heeft ruime ervaring in zowel het opstellen van overeenkomsten, het voeren van onderhandelingen, het geven van juridisch advies als het bijstaan in procedures. Of het nu gaat om een eenmalig advies of het begeleiden van een start-up of overname, om ondersteuning op de achtergrond of het overnemen van een zaak: samen bepalen we de koers voor het beste resultaat.



Het Wetboek van economisch recht (WER) bevat verschillende definities van het begrip “onderneming” die naast elkaar bestaan. Dat is een rechtstreeks gevolg van de wet op de hervorming van het ondernemingsrecht. Zo werd in 2018 een nieuwe definitie van het begrip “onderneming” ingevoerd, die in principe dienstdoet als basisdefinitie voor het hele WER.

De wet op de hervorming van het ondernemingsrecht heeft een modernere opvatting van het begrip “onderneming” in het Belgische recht geïntroduceerd. De begrippen “handelaar” of “koopman” werden afgeschaft omdat ze niet langer overeenstemmen met de huidige economische realiteit. Tegelijkertijd werd de definitie van “onderneming” uitgebreid. De “onderneming” in de zin van artikel I van boek I van het WER verwijst naar: iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een beroepsactiviteit uitoefent (bv.

Ondernemingsrecht - Advocaat Ondernemingsrecht Mechelen - driesadvocaten.be +32 14 944 801

een maatschap). Het WER verduidelijkt welke actoren niet als “ondernemingen” worden beschouwd, meer bepaald: iedere organisatie zonder rechtspersoonlijkheid die geen uitkeringsoogmerk heeft en die ook in feite geen uitkeringen verricht aan haar leden of aan personen die een beslissende invloed uitoefenen op het beleid van de organisatie (bv. een feitelijke vereniging); iedere publiekrechtelijke rechtspersoon die geen goederen of diensten aanbiedt op een markt; overheden: de Federale Staat, de gewesten, de gemeenschappen, de provincies, de hulpverleningszones, de prezones, de Brusselse Agglomeratie, de gemeenten, de meergemeentezones, de binnengemeentelijke territoriale organen, de Franse Gemeenschapscommissie, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (Ondernemingsrecht).